środa, 24 października 2012

Gęsta zupa z soczewicy


Soczewica ma bardzo smaczne i pożywne nasiona, a do tego jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Dostarcza nam wielu witamin ( A, B1, B2, B6, C i PP) i składników mineralnych (potas, fosfor, magnez, wapń, sód i żelazo).

Bardzo lubię soczewicę, dlatego gdy zobaczyłam ten przepis, musiałam go wypróbować. Przepis lekko zmodyfikowałam: zrezygnowałam z ostrej papryczki i lubczyka, a dodałam przecier pomidorowy. 

Zupa, którą ugotowałam, była bardzo smaczna, bardzo pożywna i w dodatku bardzo zdrowa. Polecam!




  •  1 szklanka zielonej soczewicy
  •  1 pomidor polny, bez skóry
  •  1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  •  1 cebula
  •  2 litry wywaru z warzyw (przygotowanego np. w ten sposób, bez dodawania soli)
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  przecier pomidorowy (ilość wg uznania)


Do przygotowanego wcześniej wywaru warzywnego dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, a także marchewkę i pokrojoną w kostkę oraz zeszkloną na oleju cebulę.

Zupę gotujemy przez ok. 30 minut.

Gdy soczewica będzie ugotowana, dodajemy do zupy pokrojonego w kostkę pomidora oraz kilka łyżek przecieru pomidorowego. ( Pomidora dodajemy pod koniec przygotowywania zupy, bo wydłuża czas gotowania soczewicy.)

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!


Zobacz również:

Zupa belgijska (brukselkowa)Zupa grzybowa, jak u MamyZupa pomidorowa bez chemii



7 komentarzy:

  1. Jestem dumna z Twojej zupy - wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się zastanawiałem, czy nie można połączyć robienia wywaru warzywnego oraz samej zupy z soczewicy (chodzi oczywiście o czas)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze przygotowuję tą zupę w ten sposób, że najpierw gotuję warzywa do czasu, aż staną się miękkie. Następnie wyjmuję warzywa z garnka i dodaję do wywaru pokrojoną marchewkę, cebulę oraz przepłukaną soczewicę.
      Moim zdaniem, nie można już bardziej skrócić czasu przygotowania tej zupy.

      PS. Jeśli mam w planach na następny dzień inną zupę, to przygotowuję wywar z odpowiednio większej ilości wody i warzyw. Część czystego wywaru (bez warzyw)odlewam wtedy do jakiegoś garnka lub naczynia i chowam do lodówki. W ten sposób mam już gotową bazę na kolejną zupę i dużą oszczędność czasu.

      Usuń
  3. ja robie tak (jest zdecydowanie krocej): w garnku na duzej ilosci przesmazyc cebulke i czosnek (duzo!), dodac marchewke w plasterkach (2 sztuki) i przeplukana kilka razy soczewice + lisc laurowy, zalac 1 l wody i gotowac az zmieknie, zdecydowanie szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiola może i szybciej... Ale myślę, że zupa z przepisu, którego ja się trzymam jest bardziej aromatyczna, bo gotowana na wywarze z większej ilości warzyw. Dodatek selera, pietruszki i pora... uwielbiam ją! ;)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Zupę z soczewicy gotowałam pierwszy raz, robiłam ją krok po kroku z tego przepisu dodając tylko ziemniaki pokrojone w kostkę. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń